Sectiunea Limba Romana

Subiecte Etapa I , an scolar 2012-2013.

Citeste cu atentie textul dat .
"Din caier incalcit de nouri
toarce vantul
fire lungi de ploaie.
Flusturatici fulgi de nea
s-a aseza-n noroi ,
dar cum li-e sila-
se ridica ia
si zboara sa-si gaseasca
cuib pe ramuri.
Vant si-i frig
ia mugurii
prea lacomi de lumina
isi zgulesc acum
urechile in guler."
Martie-Lucian Blaga



Scrie o compunere in care sa comentezi descierea din fragmentul de mai sus . Vei avea in vedere : 
- elementele spatiului natural surprins
- tehnica descrierii ( modalitati , unghiuri , perspectiva , figuri de stil )
- sentimentul / sentimentele dominant(e) trezit(e) .





Subiecte Etapa a VII-a 


Citeste cu atentie textul dat .

Sta gandirea mea cuminte 
Ascultand al toamnei graur . 
Peste galbene vesminte 
Plange salba ei de aur . 


Vantul mi-a-ntristat auzul
Dangatul tacerii suna .
In caus de-argint , harvuzul
Umbra norilor aduna .


Frunze cad cu aripi slabe , 
Ziua-n palcul lor s-ascunde .
Bancile , in patru labe  ,
Vor sa fuga , nu stiu unde . 


Toate-s parca mai batrane ...
Dar cararea cu petunii 
Parca-i uma unei zane , 
Parca-i un suspin al lunii . 

                                           Gradina- George Lesnea




Scrie o compunere in care sa comentezi descierea din fragmentul de mai sus . Vei avea in vedere : 
- elementele spatiului natural surprins
- tehnica descrierii ( modalitati , unghiuri , perspectiva , figuri de stil )
- sentimentul / sentimentele dominant(e) trezit(e) .


Pornind de la sugestiile oferite de poezia lui George Lesnea , Alcatuieste o compunere in care sa descrii sosirea toamnei . Da un titlu potrivit compunerii tale . 






           Subiecte valabile pana pe data de 23 Aprilie 2012 . 










                                                                            Succes ! 







6 comentarii:

  1. Sulger Anda Maria
    clasa a VI a-B

    Martie
    Lucian Blaga
    -comentariu-

    " Poezia e sufletul intim al omului , e cugetare, e puntea pe care o poti trece in lumea visarii, creanduti o lume interioara. Poezia e mana care plange\ Ea e piciorul care plange \Ochiul calcaiului care plange." afirma N.Stanescu.
    Poezia "Martie" este scrisa de Lucian Blaga, un scriitor roman, cunoscut prin operele sale.
    In opera, autorul, in ipostaza eului liric, isi exprima in mod direct gandurile, ideile si sentimentele de seminatate, visare si frig.
    Cu toate ca in aceasta opera lirica nu exista marci lexico-gramaticale, totusi eul liric este cel care se confenseaza.
    Mijloacele de expresivitate artistica, precum epitetele( "caierincalcit de nouri"; "fire lungi de ploaie"; "flusturatici fulgi de nea":"muguri lacomi de lumina") personificari ("toarce vantul";" mugurii...isi zgulesc... urechile") si o enumeratie( " se aseaza...se ridica") genereaza imagini vizuale. Ele au rolul de a evidentia imaginea cerului, o manifestare directa a puterii, ceea ce nici o fiinta de pe pamant nu poate atinge;lumina simbolizeaza fericirea, drgostea, mantuirea, zborul este cautarea unei linisti interioare. Astfel prin alaturarea acestor simboluri, cuvintele prind viata si dau nastere marilor capodopere literare. Modul de expunere este descrierea de tip tablou.
    Din cele prezentate rezulta ca opera literara " Martie" scrisa de Lucian Blaga este o opera lirica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Titlul "Marie" este in deplina concordanta cu continutul textului citat. Este alcatuit dintr-un substantiv comun, ce evidentiaza aparitiea primaverii prin prima sa luna, martie. In opinia mea, poetul este original, imbinand carsteristicile operei lirice, amintite. Poetul se remarca prin autenticitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oprea Andreea , clasa a VII-a A
    Martie
    -comentariu-
    de Lucian Blaga

    „Poeziile lui Blaga sunt bucăţi de suflet, prinse sincer în fiecare clipă şi redate de o superioară muzicalitate în versuri care, frânte cum sunt, se mlădie împreună cu mişcările sufleteşti înseşi. Această formă elastică permite a se reda şi cele mai delicate nuanţe ale cugetării si cele mai fine acte ale simţirii. E si filosofie înăuntru, o melancolică, dar nu deprimantă filosofie, care leagă împreună toate aspectele dinafară ale naturii şi, înlăuntru, toate mişcările prin care şi noi îi răspundem” , afirma Nicolae Iorga .
    Poezia Martie , a fost scrisa de Lucian Blaga , un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar și diplomat român. Personalitate impunătoare și polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate.
    Genul liric este , prin excelenta , genul subiectivitatii , al lumii interioare , si se caracterizeaza prin transmiterea sentimentelor , ideilor , trairilor poetului prin intermediul eului liric , al limbajului poetic si al elementelor de expresivitate artistica , modul de expunere predominant fiind descrierea . In poezie nu exista marci lexico-gramaticale , iar in acest caz eul liric adopa masca unei voci neutre .
    Stratul imagistic reprezentat de epitetul („flusturatici fulgi de nea”) , metaforele („caier incalcit de nouri” ; „fire lungi de ploaie” ; „muguri lacomi de lumina”) si personificarile („toarce vantul” ‚ „muguri isi zgulesc urechile”) , care formeaza imagini artistice care cladesc pe o „potrivire de cuvinte” , ceea ce exprima frumosul , sensibilitatea , vibratia lirica .
    Sintactic sintactic reprezinta dinamizarea structurilor limbii, miscarea intregului mecanism prin relatii si concepte importante. Strans legata de logica, sintaxa este expresiva prin propozitii scurte .
    Stratul prozodic este reprezentat de rima alba si masura versurilor de 9, 4, 6 ,7 , 5 . Poezia „Martie” este alcatuita dintr-o strofa polimorfa .
    Lumea se cladeste in cercuri concetrice , in inele magice , plecand de la acel loc privilegiat , sufletul , si , de aceea , poetii fac o apologie a acestuia si incearca o reflectare pe pamant a infefabilului .

    RăspundețiȘtergere
  4. Martie
    De Lucian Blaga
    - Comentariu -




    Lucian Blaga a fost unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai sec XX, fiind o personalitate marcanta a literaturii si culturii interbelice. ,,Acesta este poate cel mai original creator de imagini pe care l-a cunoscut literatura română până acum: imagini neaşteptate şi profund poetice. Pentru a reda impresia liniştei, el, cel dintâi a auzit zgomotul razelor de lună bătând în geamuri. Imaginea nu este unul din elementele poeziei lui Lucian Blaga, ci pare poezia lui însăşi.’’(Eugen Lovinescu)
    Poezia ,,Martie” de Lucian Blaga reprezinta trecerea de la iarna la primavara, poetul realizand un desavarsit tablou al naturii, in care prezinta o zi racoroasa de martie, sentimentul dominant, fiind cel al singurătăţii, care duce la o tristeţe apăsătoare intr-o lume in care bantuie vantul si frigul.
    Titlul poeziei este unul sintetic, alcatuit dintr-un substantiv si se afla in deplina concordanta cu mesajul textului care sugereaza anotimpul prezent printr-un decor specific lunii martie.
    Poetul apeleaza la folosirea mijloacelor de expresivitate artistica(figurile de stil) pentru a accentua profunzimea sentimentelor sugerate de tabloul naturii, care este unul sumbru si posomorat: personificari(,,toarce vantul”; ,,Flusturatici fulgi de nea/s-a aseza-n noroi/dar cum li-e sila-/se ridica ia”; ,, iar mugurii/prea lacomi de lumină/işi zgulesc acum/urechile în guler.’’), epitete (,,caier incalcit de nouri”, ,,fire lungi de plaoie”, ,,mugurii prea lacomi de lumina”).
    A cunoaste in poezia blagiana este sinonim cu a vedea, a contempla, verbe total diferite ca sens de a privi.Universul poetic stă sub influena stăpânitoare a misterului, manifestat ca o vrajă a tuturor fortelor universuluii, a luminii, a iubirii, a pământului si a cerului.
    Intreaga creatie a lui Blaga demonstreaza optiunea poetului pentru cunoasterea luciferica, pentru adancirea in mister si sporirea lui.



    Bubatu Adrian
    Clasa a VIII-a A

    RăspundețiȘtergere
  5. Danciu Marian Valentin cls a VIII-a A
    Martie

    „Lucian Blaga este poate cel mai original creator de imagini pe care l-a cunoscut literatura română până acum: imagini neaşteptate şi profund poetice. Pentru a reda impresia liniştei, el cel dintâi a auzit zgomotul razelor de lună bătând în geamuri. Imaginea nu este unul din elementele poeziei lui Lucian Blaga, ci pare poezia lui însăşi. Din poezia lui Blaga reiese o bucurie de a trăi, un optimism, nu conceptual, ci pur senzorial; senzaţia proaspătă întreţine mulţumirea vieţii. Găsim deci în poet şi o unitate sufletească şi o oarecare atitudine”, afirma Eugen Lovinescu.
    Prin poezia „Martie”, autorul Lucian Blaga exprima sentimente puternice de melancolie, descriind un peisaj ploios din luna martie, cand fulgii de nea se topesc, lasand loc baltilor si namolului. Natura lupta sa reinvie dupa o iarna grea si neiertatoare. Cei mai curajosi muguri se arata, in speranta ca razele soarelui vor ajunge la ei.
    Inca din primele versuri, autorul introduce cititorul intr-o atmosfera trista, deprimanta, in care natura isi varsa furia pe Pamant („Din caier incalcit de nouri/toarce vantul/fire lungi de ploaie”). Picaturile de ploaie sunt asemanate cu firele, iar norii cu un caier, care este „modelat” dupa cum doreste vantul.
    Fulgii de nea ,,s-asaza-n noroi” incep sa se topeasca, dar cum,,li-e sila” zboara pe ramuri, sa-si gaseasca cuib, sugerand faptul ca in curand natura va reinvia.
    Autorul foloseste ca mod de expunere predominant descrierea poetica in versuri, creand un tablou de natura sugestiv .
    Poetul se foloseste in constituirea semnificatiilor textului liric de cuvinte din sfera semantica a naturii, adresandu-se deopotriva auditivului si vizualului. Astfel, intreaga natura pare umanizata prin intermediul personificarilor: „toarce vantul”, „flusturatici fulgi de nea”, „mugurii [..] lacomi de lumina”.
    Textul poetic incanta prin cumulul de imagini si semnificatii care sensibilizeaza profund receptorul, dar si printr-o versificatie interioara, aparte.
    Este vant si frig, iar mugurii de-abia aparuti asteapta zguliti si ,, lacomi” lumina.
    Prin intermediul figurilor de stil -epitete, metafore- autorul creeaza imagini artistice sugestive: „Din caier incalcit de nouri/toarce vantul/fire lungi de ploaie”, „Flusturatici fulgi de nea/ se aseaza-n noroi”, „mugurii/prea lacomi de lumina/isi zgulesc acum/ urechile in guler”care scot in evidenta atmosfera apasatoare,lupta care se da in natura.
    Pe langa mijloacele de expresivitate artistica de o rara frumusete, elementele de prozodie: rima alba, ritmul trohaic, masura versurilor variabila ajuta la desavarsirea acestui tablou de natura.
    Poezia „Martie” contureaza imagini deosebite, surprinse de sensibilitatea poetului Lucian Blaga privind trecerea de la iarna la primavara, transmitand cititorului sentimente puternice.

    RăspundețiȘtergere